maanantai 23. marraskuuta 2015

Toyotat Supra ja karvahattu-Corolla ensitestissä


Toyota Supra Mk3 3.0i Turbo Targa 1989




Tarina tälle autolle alkoi vuoden 2009 lopulla, kun päätin veljeni Samuelin kanssa lähteä Tallinnaan katsomaan paria autoa. Asuin tuolloin Helsingissä Pohjois-Haagan opiskelijaboksissani. Oli lauantaipäivä ja otimme aamulautan "Linnaan". Ykkösvaihtoehtona oli hankkia Nissan 200sx vanhemmalla korimallilla, kun katsoimme rahojen riittävän juuri siihen. Tietenkään en huomioinut noin kuukauden sisällä tulevia veroja budjettiin. Tai siis niitä ei siinä vaiheessa vielä murehdittu. Otimme taksin kaupungista etelään haarautuvaan y-risteykseen ja sen lähellä sijaitsevaan kauppaan, joka myy tuontiautoja. Paikan omistaja oli paikallinen ja suomikin sujui hyvin. Katse kohdistui kirkkaan keltaiseen s13 -malliin, joka oli kauneimmat päivänsä nähnyt. Moottorina oli turboinen CA18DET, jossa tiesin esiintyvän usein ahdin- ja sähköongelmia. Myyjä laittoi pelin käyntiin akkukaapelilla ja ihmettelimme varmaankin ensimmäistä kertaa näin läheltä tätä halpaa ja nuorille tehtyä menopeliä. Pyysimme koeajoa, mutta virolainen selitti vakuutuksen riittämättömyyttä ja huonoja kesärenkaita. Talvikin jo oli. Niinpä istahdin sinisellä karvalla vuorattuun ohjaamoon ja täräytin pari kolme neljä puhdasta rinkeliä tällä keltaisella Goljatilla. Jäätäkin oli.

Päivä meni jo iltaan. Kävimme perinteisesti sataman viereisessä Hesburgerissa syömässä halvat ateriat. Noin 40 kruunua tuohon aikaan. Olimme sopineet treffit toisen virolaismiehen kanssa satamaan kello viideksi,  mutta ketään ei parkkipaikalla näkynyt. Kiersin kentän monta kertaa seuraavan tunnin aikana - tuloksetta. Tarkoituksena oli katsoa Toyota Supraa väkivahvalla rivikutosella. Laivan takaisin lähtöön oli noin neljä varttia aikaa. Vajaan kahden tunnin odottelun jälkeen puhelimessa saatuihin tuntomerkkeihin sopiva yön ritari vihdoin saapui. Popit olivat sopivan kovalla baltialais-tyylisesti ja kahdenkymmenen asteen pakkanen aiheutti melkoiset höyryt takarännistä. Siinä se oli: Läppälamput, huulivanteet ja komea takasiipi. Mitä muuta tarvitaan? Sen omisti tallinnalainen työmies, jolla ei riittänyt enää kolmenkympin kriisissä motivaatiota tälle kulkineelle. Bensaakin se joi riittävästi. Autossa oli myös latvialaiset rekisterikilvet. Vakuutuksen ja helpomman katsastuksen takia, mies selitti. Soitin hätäisen puhelun luokkakaverille Helsinkiin ja kysyin Supran autoverotilastoja tullin nettisivuilta. Tuohon aikaan ei ollut vielä tietoakaan halvoista mobiiliverkkovierailuista. Mikko kertoi tarvittavan tiedon itsekin asiasta kiinnostuneena. Jokin kaupan tekemisessä kuitenkin ahdisti. Vartti aikaa laivan lähtöön ja auto pari tuntia myöhässä sovitusta. En pystynyt ottamaan riskiä - ainakaan nyt. Veli olisi tehnyt kaupat heti, en antanut siinä myöden. Kotimatkalla soi karaokessa Ukkometso melko heikolla tulkinnalla.



Asia jäi vaivaamaan koko seuraavan viikon. Niinpä seuraavana viikonloppuna suuntana oli taas Suomenlahden eteläpuoli. Otimme taksin esikaupunkialueelle Rakujärven lähelle. Supra ei ollut kuulemma enää vakuutuksissa. Kaksikerrostalon parkkipaikalla vaihdoimme rahojen ja avaimien omistajaa ja se oli siinä. Myyjälle kelpasi eurot. Mukaan tuli myös rekisteriotteet ja liikennekäyttöönotto todistus. Ajoimme lähimmälle bensa-asemalle ja tankkiin mahtui 70 litraa. Nykyrahassa euroja olisi kulunut lähes saman verran. Helsingissä tehtiin tulli-ilmoitus Sörnäisissä 7 päivän sisällä laivauksesta. Tarvittava liikennevakuutus otettiin tietysti jo satamaan saapuessa. Veli oli vielä pari päivää Helsingissä ja hankki toisella autolla Vihdistä Supralle kunnon nastarenkaat. Ajo tällä takavedolla oli mielenkiintoista Baltiasta aikaisemmin mukana tulleilla huonoilla kitkoilla. Varsinkin Länsi-Pasilan ylämäki kesti ja kesti päästä ylös - ja alas. Matkasin pari väliä töihin ja takaisin Ilmalan postikeskukseen ja olihan se nyt hienoa, että oli mitä odottaa työpäivän päätteeksi. No seuraavaksi auton sijoituspaikaksi tulikin sitten Pohjanmaa ja Tervajoki. Opiskeluni autoinsinööriksi jatkuivat heti joululoman jälkeen.



Auto on siis vuosimallia 1989 ja varustettu kovalla irroitettavalla targa-katolla. Istumapaikkoja on neljä ja takatilat ovat urheiluautolle tyypillisesti ahtaat. Kuppimaisiin nahkapenkkeihin huomaa liimautuvansa heti ensi istumalta. Lisäksi kuljettaja voi säätää ristiselkänsä tukea sähköisesti. Moottorina toimii vakiona maksimissaan  238 hevosvoiman avulla potkiva voimanlähde. Vääntöäkin löytyy 344 Nm. Supraa on valmistettu vuodesta 1979 lähtien ja tämä on sarjan kolmatta mallia. Suurin kirous autolle on alkuperäisen kannentiivisteen vuotaminen jo pienillä kilometreillä. Niinpä auton sylinterikansi oli auki ensimmäisen kerran jo 2010 alkutalvesta Laihian syrjäteillä vuokraamallani varaston nurkalla. Tilan lämmitys miinus 15 Celsiusasteesta plussan puolelle kesti dieselillä reilun tunnin. Moottoriin vaihdettiin metallinen kolmikerros-kannentiiviste. Ja joulukin jo oli.



Omistamani auton koneen tyyppi kantaa mallinimeä 7MGTE ja sitä on käytetty myös Toyota Soarerissa. Se on tehty pitkäiskuiseksi toisin kuin isoveljensä, kaksoisahdettu 2JZ-GTE , jossa on leveämpi palotila. 7M-moottoria viritetään vaihtamalla CT26-ahdin ja suuttimet suuriksi, sekä nostamalla bensanpainetta. Imusarjan vaihtaminenkin auttaa. Tämä auto on pidetty mahdollisimman alkuperäisenä; ainoastaan putkisto on vaihdettu kolmen tuuman kokoon. Seuraavaa suvea varten on tietysti aina jotain isompaa mielessä. Auto oli telakalla toiseen otteeseen koko kesän 2014, ja tämäkös otti kupoliin. Rahapulan takia vasta syksyllä edessä oli taas kannen aukaisu, oikaisu ja pulttaus, ja mitä näitä nyt on. Syynä automobiilin viidellä sylinterillä käymiseen oli toisen pytyn pakoventtiilin halkeaminen lautasen kohdalta. Kuin orava olisi nakertanut palan. Autoa oli käytetty RE85 -polttoaineella ainakin 50%-sekoituksella bensan kanssa pienempien kulujen toivossa. Etanolin ja turbokoneen yhteistyö tuli todettua kantapään kautta. Mitään bio-boksiahan en omistanut. Talven aikana laitettiin taas pelit kuntoon ja hikihän siinäkin tuli. Sylinterikansi oli järjestyksessään kolmannen kerran  pöydällä venttiilien huonon palautumisen takia. Ikävästi kävi neljällä sylinterillä. Nostajien seinämiä oli hoonattava ja asennusrasvaa laitettava väliin, jotta asia saatiin kuntoon. Onneksi vappuajoihin kerettiin helposti. Veli myös fiksasi kulkineen perinpohjaisesti.


Muita Supran kaltaisia samanikäisiä ”fööneillä” varustettuja ja nuorekkaita automalleja ovat esimerkiksi Nissan Skyline R32, 300ZX, harvinaisempi Toyota Soarer ja edellä mainittu Nissan 200sx. Niitä pidetään vastineina saksalaisille takavedoille ja eräänlaisina pikkuveljinä elokuvista tutuiksi tulleille jenkkimuskeleille. Tämä kolmelitrainen suora kutonen on erittäin mukava ajaa ja on matkalla jopa vähäkulutuksinen; alle yhdeksän litraa sadalle. Kierroksia kampiakselilla on 2300 kappaletta todellisen nopeuden ollessa tasan 100 km tunnille. Turbo herää kolmen mmHg:n voimin kahden ja puolen tuhannen kierroksen kohdalla. Siitä eteenpäin alkaakin tämän vaunun voittokulku, kun suuri 1660 kilon omamassa saadaan liikkeelle. Moottoritienopeuksissa Supra on omimmillaan, kun satakaksikymmentä menee rikki pintakaasulla. 1989 –vuoden auto pitää perävälityksen kohdalta melkoista ulinaa varsinkin voimaa vähentäessä. Laakerit on syytä vaihtaa. Istuinpenkkien nahat on uusittu hiljan ja ohjaamosta välittyy viimeistelty tunnelma. Toki käytön jälkeäkin on.

Heti ensi metreistä lähtien jousituksen pintajämäkkyys tuntuu vahvasti, jos hetkeä aikaisemmin alla on ollut keskiluokan kulkine. Verrattuna vaikkapa Nissan S13-malliin, Supra on kuin diesel-käyttöisellä ajaisi. Moottorin vääntöä on, ja sitä on paljon. Vaihteet solahtavat hyvin paikoilleen, vaikka väljyyttäkin ilmenee. Ratin takana istuessa tietää ohjastavansa muuta kuin tuulipukukansan Corollaa; näkymä eteen aukenee keulalta horisonttiin. Targa-katon irroittaminen on kesäaikaan juhlavaa ja tunnelma vastaa lähes avoautolla ajoa. Miinuspuolena on vuotavat tiivisteet ainakin näin syksyn sateisina päivinä. Tuulilasin sisäpinnan vesinoroja saa pyyhkiä huolella pois. Auton etuvaloina toimii läppälamput H4-polttimoilla ja sumuvaloina on kirkkaan valkoiset ledit. Tuning-henkistä ilmettä on täydennetty jo aikaisemmin 18 tuuman huulivanteilla ja matalan profiilin renkailla.



Auto tykkää syyshämärästä.

Kokonaisuudessaan Toyota on varustettu jo tehtaalla ikäisekseen todella mallikkaasti: Ilmastointi, sähköikkunat ja -peilit sekä vakionopeussäädin. Mukavuutta pieneen hintaan ja suureen ikään. Auto on ollut kesäisessä käytössä ja sitä on huollettu säännöllisesti. Harrasteauto vaatii omistajaltaan paljon aikaa ja valuuttaa , mutta on kesäyön pikkutunteina varsin palkitseva kapistus. Tulevaisuudessa on suunnitteilla muuttaa auto kunnolla etanolikäyttöiseksi ja piristää sitä muutenkin sopivasti kukkaron nyörejä säästellen.



Sisätiloista välittyy sopivan kantikas ja särmätty tunnelma urheiluauton hengen mukaan.















Toyota Corolla 1997 1.6 sedan




Käyttöautonani on jo pitkään ollut luotettava perus Corolla e11 -korimallilla. Se on perinteisen autosarjan kahdeksanneksi jalostunut tuote. Hankin sen isoveljeltäni kesällä 2010 muutettuani Pohjanmaalle. Olen ajanut sillä 120 tuhatta kilometriä kulkuvälineen ollessa käytössä vuoden ympäri. Kytkin vaihdettiin 250 tkm tullessa mittaritauluun. Käytin autoa huolettomasti viiden vuoden ajan. Vain etu- ja takavakaajan koiranluita meni  vaihtoon vuosittain sekä takaiskunvaimentajat parisen vuotta sitten. Muutin Corollan käyttämään etanolia 2013 vuoden syyskuussa. Tilasin muutossarjan puolalaiselta valmistajalta ja sen asentaminen autoon kesti puoli tuntia. Kyseisessä mallissa on neljä eri toimintoa: RE85-, RE70-, bensa- sekä automoodi. Varsinkin talvisin suositellaan tuota toista etanolin ja bensiinin 70/30 suhteen vaihtoehtoa jo kylmäkäynnistyksen takia. Ottomoottorissa alkoholi syövyttää ainakin alumiinia ja kuluttaa mahdollisesti kumisia tiivisteitä ja on siksi vielä suuren yleisön käytön ulkopuolella. E85 -polttoainetta on ollut myynnissä Suomessa kuitenkin jo huhtikuussa 2009. Pelkästään ”viinalla” toimivan auton omistajaa haittaa Etelä- Suomen ulkopuolella vielä tankkausasemien suuret välimatkat. Pitkillä reissuilla menoveden lisääminen täytyy suunnitella etukäteen.

Corollan käyttötestissä 100 tuhannen kilometrin matkalla en havainnut ainakaan moottorin tehon laskuun viittaavia muutoksia. Puristuspaineet sylintereissä olivat tasaiset. Auton mittariin tultua 360 tkm, kone alkoi kuluttamaan öljyä melkoisesti, noin desin sadalle kilometrille. Siinä vaiheessa oli kaupunkiajossa takana tulevalla kiroilemista. Ei ole täysin varmaa, aiheuttiko etanoli venttiilitiivisteiden kulumisen vai oliko syynä käryämiseen pelkkä osien vanheneminen. Varmaa oli kuitenkin se, että matka-ajossa päästiin yhdeksän litran kulutuslukemiin. Se on kannattavaa lompakon kannalta alle euron litrahinnalla. Alkoholikäyttöisen etuna on myös lisääntyvä vääntö moottorissa, mikä mahdollistaa sytytysennakon lisäämisen ja mukavan ajotapahtuman.
Trafin mukaan moottorin käyttövoimaa muutettaessa on auto edelleen muutoskatsastettava. Käytännössä tähän ei vielä olla ryhdytty ja sanktiona katsastaessa on ollutkin vain vaatimus muutossarjan poistamiseksi käytöstä päästökatselmuksen ajaksi. Normaalikuntoinen moottori etanolikonversiolla menee kirkkaasti CO-, CO2- ja HC –raja-arvojen sisälle, jotka on tarkoitettu bensakoneille. Eräällä katsastusasemalla asiaa katsottiin läpi sormien, kun vanhempi tarkastaja ei löytänyt kokoelmistaan liikenneviraston laatimaa asiapaperia, joka koskee jälkiasennettujen etanolisarjojen kohtelua. Valtio kamppailee yhä RE85-polttoaineen käytön verotuksen kanssa.  



Corollaa on Suomessa eniten liikenteessä kaikista automalleista, noin 151 tuhatta kappaletta (tilastokeskus 2014). Toisena tulee Volkswagen Golf. Tulevaisuudessa tilanteet voi muuttua Toyotan supistettua perinteisimmän mallinsa korivaihtoehdot yhteen kappaleeseen. Hatchback-  ja farmari-autot ovat kantaneet vuodesta 2006 eteenpäin nimeä Auris. Corollaa on pidetty hyvänä kilpalaitteena rallipiireissä varsinkin F-cupin luokan kulkineena. 80-luvulla valmistetulla takavetoisella GT-mallilla on otettu monia luokkavoittoja niin junioreissa kuin yleisessä sarjassa. Nykyäänkin niitä näkee vielä reitin varrella, mutta katoavia ovat klassikkoautot. Ralliautoissa käytetty Toyotan 1.6 litrainen 4a-ge niminen moottorityyppi on ”karvalakki”-Corollan tehokkaampi painos. Apukeinona tehtaalla käytettiin venttiilin noston lisäämistä, imusarjan virtausta sekä moottorinohjauksen optimointia. Tällöin koneesta on vakionakin otettu 124 hevosvoimaa ja 20-venttiilisenä jo 162 kappaletta samaa yksikköä.
















4a-fe eli tutummin 1.6 litrainen eri versioilla vuosina 1990-2001 valmistettu mootttori.


Omalle autolle tuli ajankohtaiseksi moottoriremontti kesällä 2015, kun öljyyn alkoi kulumaan rahaa kuin kaksitahtisen kulkineen malliin. Näissä tilanteissa ei viskositeetit sun muut ”Stop leak” -lisäaineet auta. Mielessä kävi kansiremontti, mutta ajatus vaihtui nopeasti koko voimanlähteen vaihtoon. Niinpä yksi lauantaiaamu kipaisin Jyväskylään, ja takaisin Keljosta tullessa alla olikin sininen Carina 2 Toyotan samalla tekniikalla. Kotimatkalla ja parina seuraavana päivänä testasin bensan- ja öljynkulutusta; myyjän puheet pitivät paikkansa. Jälkimmäisessä nollaa näytti. Auto oli 1991 vuosimallia ja ajokilometrejä 270 tkm. Asiaan paremmin perehdyttyäni havaitsin muutamia eroja verrattuna oman vuosikerran Corollaani: Imupuolen sähköt ja koneen alakiinnikkeet olivat erilaiset. Etukäteen tiesin virranjakajan ja startin liittimet samanlaisiksi. Edessä oli antureiden ja apulaitteiden siirto lohkosta toiseen. Seuraavan viikon aikana autojen moottorit vaihtoivat paikkaa ja pienten imuvuotojen jälkeen Corolla oli taas herätetty eloon.

Aikansa palvellut Carina toimii hyvänä varaosa-pirssinä.


Carinasta otettu Toyotan perusmallin 4a-fe moottori on toteutettu alakierroksilla hyvin vääntäväksi huippuvoiman (142Nm) ollessa jo 3200 rpm kohdalla. Uudemmassa moottorituotannossa suurin vääntömomentti jätetään 4800. kampiakselikierroksen vastuulle. Etanolimuunnossarjan ja alkoholin kanssa koneella on jopa dieselmäisiä piirteitä. Neljääkymppiä voi ajaa vitosvaihteella. Tehtaalla koneiden polttoaineen virtaamista on säädetty eri tavalla sekä imusarja valmistettiin edeltävässä tuotannossa suoraviivaiseksi. Joskus siis vanhempi versio on tietyillä alueilla kehittyneempi. Toki ennen alipaineella toimineet säätimet keskustelevat nyt moottorinohjauksen kanssa suoraan ja nopeammin sähkösolenoidien avulla. Omaa voimanpesää on piristetty lisäksi parilla halvalla ja helpolla virityksellä. Sytytystulpat vaihdettiin Pulstar -pulssisytyttimiin ja moottoriöljyn sekaan lisättiin X1r-lisäainetta. Muutokset ovat kokeilun alla, mutta ensivaikutelma on hyvä. Sähkövirtaa varaava sytytys muutti tehontuottoa tasaisemmaksi ja nanoteknologiaan perustuva suoja- aine on helpottanut kylmäkäynnistyksiä kokemusperäisesti. Ajatuksena on mitata muutokset dynamometrillä tulevaisuudessa.



Corollan vaihteisto ja erityisesti suurimman pykälän välitys on toteutettu matka-ajon kannalta surkeasti. 0.82 :n suhde viitos- vaihteen käyttävän ja käytettävän rattaan välillä on todettu moneen kertaan liian suureksi. Moottorin kierrokset huitelee 3100:n tietämillä todellisen nopeuden ollessa 100 km/h. Tämä tietää suhteellisen suurta 7,5 litran bensankulutusta pitkällä reitillä. Vaikea sanoa, mitä Toyotan insinöörit ovat miettineet vaihdelaatikkoa suunnitellessaan. Jotain konehuoneen laulamiselle oli kuitenkin keksittävä, joten renkaat vaihdettiin 205/65 -profiiliin tuumakoon pysyessä samana viitenätoista. Tämä havaittiin suurimmaksi mahdolliseksi pyöränkooksi renkaiden osoittaessa tasan suoraan eteenpäin. Rapinaa pyöränkaaresta kuulee vain isoimpien töyssyjen kohdalla. Auton ajomukavuus lisääntyi kierroslukeman laskiessa 200 yksikköä ja menovettäkin kuluu vähemmän. Corolla on vaihdettu nyt talvikäytössä pois etanolimuunnoksesta. Huomasin kylmäkäynnistysten ”juottavan” konetta kukkarolle kannattamattomaan tahtiin. Kesäkäytössä olen todennut Toyotan säästävän rahaa, kun sille etanolia tankkaa.

Kaiken kaikkiaan Corollassa ei ole ihmeteltävää. Ainut kysymys on se, miksei auto lähde kulumallakaan pois Suomen katukuvasta. Varmaankin me suomalaiset olemme perinneuskollista kansaa ja vanhaa ei tahdota heittää pois – sitä parannellaan. Elinkaarensa päässä olevaa Toyotaa viedään kuitenkin osina ja kokonaisina kotimaasta aina Afrikkaan saakka. Siellä se palvelee loppuelämänsä karuissa oloissa. Kertoo jotain lajin luonteesta.



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti