sunnuntai 9. elokuuta 2020

Solifer Artic 552 GL Saunavaunuksi





Projekti alkoi helmikuussa 2019 opioidi-huuruissa heti polvileikkauksen jälkeisellä viikolla. Ensin päässä, sitten tikku-ukko tyylillä paperilla, ja lopuksi hankkimalla tupla-akseli vuosimallin 1983 Solifer. Sen luovutti äänekoskelainen nuori mies. Hänelläkin oli ollut aikeena saunavaunun teko, kaljahuuruissaan. Vaunun sisusta oli jo tyhjätty, vaneria laitettu, ja uretaania ruiskuteltu, ties minne.



Tein itselleni testin. Jos osaan muuttaa veljen Toyotan pakuksi, osaan rakentaa myös saunan!




Insinöörikuva nro 1 tulevasta saunasta, maaliskuu 2019.






Vasta Kesäkuun alussa tuli sopivan lämpimät kelit käytännön aloitukseen. Polvikin alkoi kestää astumisen ja painovaraa. Vanha vaunun ulkokuori oli revittävä palasiksi, apuna veli Pekka. Uretaania, styroksia, lastulevyä, muovia, johtoja, metallia, puuta. Raivoa purettiin metrin lekalla ja kirveellä. Työstövaiheesta ei ole kuvia. Viha oli suuri. Roska vietiin Vaasan Stormossenille ja hyötyjäteasemalle. Ulkopinnassa oleva alumiinikuori revittiin irti ja harjattiin styroksista ja muista aineista. Rullalle käärittynä siitä kertyi painoa n. 50kg ja arvoa metallifirmassa parikymppiä, köyhäläisen tuntipalkka.



Luuranko. Tehtaalla sinkitty, pintaruosteinen/likainen ehjä alusta. Ei vakavaa. Tämä oli helppo pestä ja nipat rasvata. Samalla jarrujen ja iskareiden testaus. Nyt se oli vielä helppoa. Skeleton nousi yhdellä kädellä ilmaan toiselta puolen renkaineen päivineen, painoa on yhteensä tuskin 200kg. Akseleiden tunnistelaatoissa on 850kg merkinnät.



Vasta juhannusta edeltävällä viikolla sain lisättyä tarvittavia metallisia tukivarsia pohjalaudoituksen tekemiseksi. Poraamista runkoon vältettiin ja jos niin tein, aina laitettiin sinkkisprayta. N. 35 metriä painekyllästettyä 2x4 puuta upposi helposti. Puurungon ja alustan kiinnitykseen käytin pitkiä normipultteja ja kupariholkkeja syöpymisen estoon. Ja taas sinkkisprayta. Kivat lokarit löytyivät IKHlta. Päätin aloittaa rakentamisen tuosta alkuperäisestä Solikan keulasta taaksepäin, sen enempää myöhempää painojakaumaa miettimättä. Ainahan kiukaalla ja parruilla voi kompensoida =).

Nyt oli aika lähteä Juhannusviikon juhlintaan. 5 päivän moporeissu kohti Lapin sukulaisia ja tuttavia. Pari harriakin saatiin enon mökillä.



Näkymä ennen Viira 12mm lattian asettelua. Kaatoja, lattian lisätukia ja lattiakaivoa on jo sepitetty. Tässä vaiheessa 55mm terassiruuveja on mennyt about 500kpl. Koko hommassa, Miljoona!




Kiukaan lopullinen sijoituspaikka. Päänvaivaa!                                           Terassin koeistuntaa helteellä.









Kehikon pystytys alkoi heinäkuun loppupuolella. Puuilosta löytyi sopivat harja/vajakulmat 48x48 runkopuulle. Ideana on ollut koko ajan laittaa tukipuita kriittisiin kohtiin, ei liikaa. Ristimittoja täytyy ottaa vähän väliä. Pohjalle hinkattiin 0,5 cm toleranssi kuukaudessa. Yläkerrassa lipsuiltiin sentin sisälle. Kulmat vedettiin ristiin reikäraudalla lisäämään vääntöjäykkyyttä. Rauta soi kevyesti, muttei pingottaen.




Katon tein sisätiloissa. Aluskate, päällyslaudoitus ja runkopuiden(ristikoiden) 48x48 tuuletus huomioitiin. Tiilikuvioinen peltikatto miellytti silmää. Valmis rakennelma oli kahden miehen voimien summa, n. 50kg. Kattoelementti nostettiin paikoilleen naapurin Valmetilla kolmissa miehin. Syyssateet sai alkaa.






Saunan ulko-ovi tehtiin rakkaudella vanhasta Solikan ovesta. Työtunteja kymmeniä. Purettiin alumiinikehikoita myöten ja kasattiin uusilla osilla pidentäen 183senttiin alkuperäisestä 160:stä. Pinnaksi tuli kokeilumielessä lattialaminaatti ja maalaus saunan tyyliin sopivaksi.












Sivuseinät sai ristikoolauksen 22x100mm laudasta ja päälle lätkäisin 23x145mm ulkopaneelia. Pohjamaali odotti päällystä. Ja päädyt kiinni. Pakkastakin jo oli.





Huomaa piirrokset. Uretaanieristeiden mitoitus oli insinöörimäisen tarkkaa =)

















Kiukaan perusta ja loppusijoituspaikka suoran piipun kanssa?



Välikäynti konttorilla puntarilla. Tiukoille menee...





Sisustan tekoa ja Jeremias-valmispiipun läpivientiä tukevasti. Väsyttääkin jo alkoi. Ja silmät kipeät lasivillasta.






Tätä välikaton näkymää ei ehkä koskaan enää näe..

Reikärauta vahvistaa kulmasta kulmaan -periaatteella.














Kuten mainostin hyvä suunnittelu on puoliksi tehty. Kunhan muistaa aloittaa myös sen tekemisen..












Loppiaisen 2020 koelöylyt. Jippikaijei! 9 mm weatherguard havuvaneri valikoitui saunatilan seiniksi. Tykkään, kunhan tuuletusrimoja on tarpeeksi takana. Silloin ei taivu vaikka nojailisi. Kiuas Harvia 20 LS Pro. Pitäisi riittää talvellakin. Saunan tilavuus 12m3. Jokainen pinta käsiteltiin pellavaöljyllä sekä lauteet parafiinilla. Jälkimmäiset on tuppeensahattua tervaleppää.





Valmista kohta. Korkeahan siitä tuli, 4,1m piipun kanssa . Siltoja täytyy varoa. Terassin mäntyparrut tulivat Vaasan suolta ja terassin peltikatto estää pahimmat roiskeet myrskysäässä kun löylyjen jälkeen viilentelee arkun päällä.



Katsastus hinattavaksi laitteeksi meni hyväksytysti läpi toukokuussa 2020.







Loppupäätelmä



Jos aiot rakentaa saunavaunun:


-Laske suunnitelman budjetti, kerro se kahdella

-Mieti projektiin käytetty aika, kerro se 2,2 :lla

-Fiilistele tekemisen helppous ja mukavuus räntäsateella ulkona miinusmerkkisenä, kerro se 2,3 :lla.

- Hommaa kunnon alusta (kokonaismassa esim. 2700kg) tai ole mieluummin pessimistinen lopullista massaa arvioiteassa. Kerro ensiksi rauhassa suunniteltu kokonaismassa 1,3:lla. Rauhattomana suunniteltu kokonaismassa on kerrottava 2,3:lla.


Näin pääset lähelle lopputulosta.



Rakennusprojekti oli allekirjoittaneen ensimmäinen yli viikon kestävä alan työ. Rakensin kesällä 8-10 tuntia päivässä, pakko oli myös levätä. Talvella koulun ohella viikonloput ja tyhmyyttäni myös viikolla koulun salliessa. Työmatkaa kertyi 90 kilometriä. Juomaa kuluu kesähelteellä paljon, 3 litraa vichyä oli hyvä. Talvella on hyvä palautua hierojan penkillä. Tasapainotaito kehittyy 4 metrin tukipuun kanssa, porakone kädessä ja ruuvi hampaiden välissä terassilla keikaroidessa. Hyppelyt ylös ja alas about 112x2 kertaa päivässä hakemaan tavaraa kivenheiton päästä on myös hyvää treeniä :D


Tein monta virhettä. Jos jokin esim. pohjan tukipuu oli yön yli nukuttuani hieman väärässä paikassa, se piti tehdä uudestaan. Korjausliikkeitä tuli lukemattomia. Olen hieman ylpeä, että sain vaunun perustan tehtyä puolen sentin toleranssiin. Kaikki ylöspäin rakennettu lipsahtikin sitten sentin tarkkuuteen.. Karhunpalvelus itselle, koska silloin joutuu mittaamaan kahteen kertaan vaikkapa ulkopaneelit.







Seuraavaan projektiin opittua:

    • No, en aloita näin isoa projektia ainakaan pariin vuoteen

    • Aloita projekti heti huhti-/toukokuussa kelien salliessa

    • Varmista selusta. Jos räntäsade alkaa jo lokakuussa, hoida vaunulle sisätyö mahdollisuus. Näin vältyt alituiselta räkätaudilta ja lihasjumilta. Vaununi on 4,1m korkea, eikä se mahtunut matalaan sisätalliini.

    • Turha luulla, että minimi/kohtuubudjetilla ison saunavaunun saa yksin tehtyä puolessa vuodessa täysin valmiiksi muiden töiden/opiskelujen ohella. Siihen menee silloin vuosi!